Rodinný dům Neslovice

realizace

Výrazný projekt rekonstrukce se týkal zejména prvního nadzemního podlaží. Do dispozice přízemí se příliš nezasahovalo, upravovaly se pouze fasády.  Funknčně se zde nachází garáže, technické zázemí a malý vstupní prostor pod schodištěm ústící do horního podlaží.

V rámci prvního nadzemního podlaží se měnila celkově nevyhovující dispozice.  Bylo třeba posunout nosnou zeď, která tvořila zároveň obvodový plášť  a přistavovaly se nové obytné místnosti.  Využít bylo třeba i stávajících rozvodů vody a odpadů, proto poloha kuchyně a koupelny zůstala s úpravami téměř na svém původním místě, výrazné změny se dostalo pouze v otázce vzhledu, otvorů oken. 

Nenucenost a plynutí prostoru

Obývací pokoj se stává centrem a hlavní společenskou místností domu, protože jsou zde také vstupy do dalších místností- ložnice a pracovny. Ložnice je orientovaná na západní stranu a její mělkost umocňuje dlouhé pásové okno. Výhledy jsou důležité také v obývacím pokoji, kde je okno s nízkým parapetem pro posezení a také velké dveře, spojující obytný prostor se zahradou. Toto propojení se odehrává v arkýři pomyslně zapíchnutém do rovné fasády. Ve výrazu fasády se jedná jednak o dominující prvek obložený cortenem, ale také narušení linie horizontály, která je velmi patrná ze strany zahrady domu.

Objem a geometire se projevuje také v lodžii, která navazuje na obývací pokoj a pracovnu.  Prostor je ukončen až zábradlím tvořícím fasádu.

Nové ve starém

Důležitým faktorem, bylo, aby forma nepřevyšovala smysl. Bílá fasáda má působit dojmem nenucenosti, černá okna a další prvky upozorňují na geometrii vycházející z konceptu vnitřních prostor. Obložení cortenem je forma přírodního obkladu, která ve své surovosti zapadá do charakteru místa – vesnice – a zahrady, rostlin a obkladu technických místností a také je důstojným propojujícím symbolem k historické fasádě pískovcového zdiva. Dřevěný obklad se vymaňuje jednak z objemu obkladu cortenem  a snaží se tříštit měřítko objemu garáže v předzahrádce.  

Originální interiér

Zde bylo použito několik dominantních historizujících prvků mobiliáře, které byly zrenovované. Skříň z dýhy kavkazského ořechu v obývacím pokoji a psací stůl, který byl adaptován do toaletního stolku v ložnici. Tento dominantní nábytek je doplněn jen zcela minimalistickými, surovými doplňky, nebo dalšími zrenovovanými artefakty nábytku. Ostatní prostor a obálka byly zanechány v abstrahované  formě, aby tyto výrazné solitérní kusy vyzněly. Celým domem je provázáno několik tónů pudrové a oranžové barvy i ve formě průhledného provedení. Barevná hloubková paleta vychází z ořechové dýhy, za doplnění  kontur černých rámů oken, světlých zdí a utilitární cementové stěrky na podlaze, částečně je doplněna tóny zlaté, stříbrné a podtónu tmavě červené.

Detaily

tvořící celek

 Ve vstupní části jsou tyto barvy použity na oranžovém nátěru schodiště, žluté skleněné příčce, která otevírá a prosvětluje schodiště a na oranžových průhledných barových židlích v kuchyni. Zde je také černá barva a k ořechové dýze souznící třešeň. V obývacím pokoji je mimo zmíněné ořechové historické skříně kontrastní černý stůl a polykarbonátové ikonické židle Kartel od Philippe Starck, které podtrhují  provázanou barevnost. Výrazná originální stěrka opět vychází z této palety. V ložnici je také, ale zde se skládá z menšího počtu barev a navazuje na prostor uzemňující černou stěnu kolem vany a krbu.