Městská tržnice Brno

studie

Svěží otevřený prostor

Místo, na kterém se tržnice nachází, je nepříznivé, špinavé. Tato skutečnost se má novým návrhem vyvrátit. Částečně odkloněná plocha města má upoutat pozornost a přivést nový život. Nejdůležitější je tady právě onen veřejný prostor s “přidanou funkcí” tržnice, jako plynoucího otevřeného vzdušného lehkého prostoru na hraně města.

Transparentní objekt je vystavěn na hranici parcely. Ze všech stran je prostupný a přehledný, na jedné straně je orientován do náměstí s předprostorem, na straně druhé dochází k pasivnímu propojení výhledy na rušnou dopravní tepnu Koliště. Každý z jednotlivých funkčních provozů má svůj samostatný vstup z veřejného prostoru. Uprostřed každého provozu je jeho jádro, které plní funkci provozní i konstrukční. Jednotlivé stánky tržnice jsou mobilní po celé ploše.