Termální lázně Yverdon Les Bains

studie

 

Je zde cítit silný potenciál místa s jeho historicky honosnou a elegantní hodnotou. Svojí velikostí nemá sílu konkurovat velkému městskému parku na břehu jezera, ale naopak nabídnout jinou, slavnostní atmosféru místa s historickým odkazem. Budova lázní by neměla být přehlcený organismus, ale místo k zastavení a klidnému odpočinku.

Na úroveň parku 

Do parteru jsou organizovány jednotlivé vstupy a společenské provozy s kavárnou, místem setkání přímo naproti restauraci v historické rotundě a drobnější vybavenost.

Vstupy se propisují do vyšších pater a dále se provozy rozprostírají a zklidňují v kompaktní lineární hmotě, která nevytváří bariéru a nenarušuje okolí. Centrem celého objektu je třetí nadzemní podlaží, kde se rozprostírají hlavní lázeňské bazény. V exteriérovém atriu dochází nerušenému kontaktu vody a nebe.

V návaznosti je také velká částečně krytá sluneční terasa sloužící pro odpočinek. Ve vnitřní bazénové hale jsou bazény v blízkosti fasády, aby poskytovaly přiměřený výhled, ale dostatečné soukromí a nadhled, také díky výhledu do korun blízkých stromů. V dosahu bazénové haly se nacházejí provozy léčebné se skupinovými terapiemi na druhé straně wellness se saunami, hammam. Tyto provozy pokračují do 4. patra, kde jsou terapie individuální. Na bazénový ochoz s relaxační mi lehátky a vířivkami navazuje také kavárna s výhledem do parku.

Výraz objektu je minimální v provedení monolitického konstrukčního betonu, v místech potřebných provozů je opláštěn skleněnou fasádou, bez dalších dodatečných úprav.