Dodetailu atelier

Volejte: +420 724 677 978

Heršpická 800/6, 639 00 // Brno Štýřice

Volejte: +420 724 677 978

Rodinný dům Neslovice

realizace

Výrazný projekt rekonstrukce se týkal zejména prvního nadzemního podlaží. Do dispozice přízemí se příliš nezasahovalo, upravovaly se pouze fasády. Funknčně se zde nachází garáže, technické zázemí a malý vstupní prostor pod schodištěm ústící do horního podlaží.

architekt-brno
architekt-brno

V rámci prvního nadzemního podlaží se měnila celkově nevyhovující dispozice.  Bylo třeba posunout nosnou zeď, která tvořila zároveň obvodový plášť  a přistavovaly se nové obytné místnosti.  Využít bylo třeba i stávajících rozvodů vody a odpadů, proto poloha kuchyně a koupelny zůstala s úpravami téměř na svém původním místě, výrazné změny se dostalo pouze v otázce vzhledu, otvorů oken. 

architekt-brno
rekonstrukce-bytu-brno

Detaily tvořící celek

Ve vstupní části jsou tyto barvy použity na oranžovém nátěru schodiště, žluté skleněné příčce, která otevírá a prosvětluje schodiště a na oranžových průhledných barových židlích v kuchyni. Zde je také černá barva a k ořechové dýze souznící třešeň. V obývacím pokoji je mimo zmíněné ořechové historické skříně kontrastní černý stůl a polykarbonátové ikonické židle Kartel od Philippe Starck, které podtrhují  provázanou barevnost. Výrazná originální stěrka opět vychází z této palety. V ložnici je také, ale zde se skládá z menšího počtu barev a navazuje na prostor uzemňující černou stěnu kolem vany a krbu.    

architekt-brno
architekt-brno

Objem a geometire se projevuje také v lodžii, která navazuje na obývací pokoj a pracovnu. Prostor je ukončen až zábradlím tvořícím fasádu.

architekt-brno
architekt-brno

Nové ve starém

Důležitým faktorem, bylo, aby forma nepřevyšovala smysl. Bílá fasáda má působit dojmem nenucenosti, černá okna a další prvky upozorňují na geometrii vycházející z konceptu vnitřních prostor. Obložení cortenem je forma přírodního obkladu, která ve své surovosti zapadá do charakteru místa – vesnice – a zahrady, rostlin a obkladu technických místností a také je důstojným propojujícím symbolem k historické fasádě pískovcového zdiva. Dřevěný obklad se vymaňuje jednak z objemu obkladu cortenem a snaží se tříštit měřítko objemu garáže v předzahrádce.

Originální interiér

Zde bylo použito několik dominantních historizujících prvků mobiliáře, které byly zrenovované. Skříň z dýhy kavkazského ořechu v obývacím pokoji a psací stůl, který byl adaptován do toaletního stolku v ložnici. Tento dominantní nábytek je doplněn jen zcela minimalistickými, surovými doplňky, nebo dalšími zrenovovanými artefakty nábytku. Ostatní prostor a obálka byly zanechány v abstrahované formě, aby tyto výrazné solitérní kusy vyzněly. Celým domem je provázáno několik tónů pudrové a oranžové barvy i ve formě průhledného provedení. Barevná hloubková paleta vychází z ořechové dýhy, za doplnění kontur černých rámů oken, světlých zdí a utilitární cementové stěrky na podlaze, částečně je doplněna tóny zlaté, stříbrné a podtónu tmavě červené.

Nenucenost a plynutí prostoru

Obývací pokoj se stává centrem a hlavní společenskou místností domu, protože jsou zde také vstupy do dalších místností- ložnice a pracovny. Ložnice je orientovaná na západní stranu a její mělkost umocňuje dlouhé pásové okno. Výhledy jsou důležité také v obývacím pokoji, kde je okno s nízkým parapetem pro posezení a také velké dveře, spojující obytný prostor se zahradou. Toto propojení se odehrává v arkýři pomyslně zapíchnutém do rovné fasády. Ve výrazu fasády se jedná jednak o dominující prvek obložený cortenem, ale také narušení linie horizontály, která je velmi patrná ze strany zahrady domu.

architekt-brno
architekt-brno
architekt-brno
architekt-brno